Mangová salsa
Suroviny:
2 větší manga
1 červená paprika
1 chilli
2 lžíce koriandru
1 lžíce citronové šťávy
Sůl
pepř
Postup:
Mango a papriku pokrájíme na malé kostičky. Chilli společně s koriandrem nasekáme. Všechno smícháme, přidáme citrónovou šťávu, sůl a pepř.
Kuře s mangem
Suroviny:
1 kg kuřecích prsou
1 konzerva kokosového mléka
4 stroužky česneku
zázvor 2×2 cm
koriandr
1 mango
2 lžičky medu
1 bílý jogurt
malá lžíce kari pasty
těstoviny jako příloha
Postup:
Na pánvi na oleji osmahneme nasekaný zázvor, česnek, kari pastu a med. Jakmile nám začne med pěnit, vložíme do pánve osolené a opepřené kuřecí maso, pár minut smažíme a poté přihodíme na obdélníčky nakrájené mango. Zvýšíme plamen a cca 2 min zprudka smažíme. Poté přilijeme kokosové mléko, přikryjeme a dusíme asi 5-8 minut. Pak přidáme bílý jogurt a koriandr. Nakonec už jen 2 minutky prohřejeme a servírujeme s těstovinami.
Flambované mango
Suroviny:
2 plody manga
60 g cukru
40 g másla
1/2 dl koňaku
1 dl curaçaa
1/2 citronu
Postup:
Na pánvi dozlatova osmahneme cukr s máslem, přidáme citrónovou šťávu a curaçao. Povaříme, přidáme půlky oloupaného manga, vše společně podusíme, zastříkneme koňakem a necháme vzplanout.
Mangové chutney
Suroviny:
4 zralá manga, oloupaná a nakrájená na kostky
250 g rozinek sultánek
1 1/2 lžíce jemně nakrájeného čerstvého zázvoru
2 najemno nasekané stroužky česneku
3 lžičky papriky
1 kousek skořicové kůry
4 hřebíčky
2 bobkové listy
60 ml jablečného octa
200 g hnědého cukru
Postup:
Rozinky dejte do malé misky, zalijte teplou vodou a odstavte asi na 30 minut, aby rozinky nasákly. Poté slijte vodu. Mango, zázvor, česnek, papriku, skořicovou kůru, hřebíček, bobkový list, ocet, cukr a rozinky dejte do veliké pevné pánve. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni za stálého míchání vařte hodinu, dokud není chutney husté. Před podáváním vyjměte bobkový list a skořicovou kůru. Velkou lžící přendejte chutney do teplé sterilizované sklenice. Nasaďte víčko a po vychladnutí označte štítkem. Skladujte v ledničce.
Mangové daiquiri
Suroviny:
2 lžíce dřeně z manga
4 cl vanilkové vodky
2 lžíce drceného ledu
kousek manga na ozdobu
Postup:
Mango dejte do mixeru, po chvíli přidejte vodku, led a míchejte do krémové konzistence. Dejte do koktejlové sklenice a ozdobte kouskem manga.
Tvaroh s mangem
Suroviny:
1 kg měkkého tvarohu
2 velká zralá manga
1 ekologický citrón
1 vanilkový lusk
50 g jader vlašských ořechů
cukr podle chuti
Postup:
Tvaroh rozmíchejte se smetanou do hladka. Z citrónu nastrouhejte kůru, vymačkejte z něj šťávu a oboje vmíchejte do tvarohu a smetany. Vanilkový lusk rozpůlte po délce a lžičkou vyberte černá semínka. Ořechy rozsekejte nahrubo a spolu s vanilkovou dření zapravte do tvarohu. Mango oloupejte, zbavte je pecky a nakrájejte je na sousta. Vmíchejte je do dezertu, dezert oslaďte podle chuti a nechte jej vychladit.