Paprikové recepty

Vepřové maso na paprice pro pomalý hrnec

Suroviny:

400 g vepřové kýty

1 cibule

2 čajové lžičky mleté sladké papriky

½ čajové lžičky mleté pálivé papriky

2 polévkové lžíce hladké mouky

250 ml smetany

1 polévková lžíce oleje

1 bujón

250 – 500 ml vody

1 čajová lžička grilovacího koření

½ čajové lžičky mletého kmínu

4 – 5 polévkových lžic krájené syrové papriky

 

Postup:

Cibuli orestujeme na oleji, přidáme obě papriky a hned maso nakrájené na kostky. Vše kromě papriky a smetany dáme do pomalého hrnce, vody dáme podle toho, kolik chceme mít omáčky. Důkladně zamícháme a asi v polovině vaření přidáme zeleninu. Hodinu před dokončením sladkou nebo zakysanou smetanu.

Doba vaření: low 8 hod, high 5 hodin

 

Plněné papriky

Suroviny:

10 zelených paprik

1 červená paprika

125 g másla

2 tavené sýry

6 vajíček uvařených natvrdo

30 dkg měkkého salámu

Sůl

Pepř

Pažitka

 

Postup:

Vajíčka a salám nastrouháme, červenou papriku nakájíme nadrobno. Přidáme nakrájenou pažitku, opepříme, osolíme a promícháme se změklým máslem a sýry. Takto připravenou náplní plníme papriky zbavené jader. Dáme do lednice zchladit a vychlazené papriky nakrájíme na kolečka.

 

Quiche s krémem z grilovaných paprik

Suroviny:

200 g hladké mouky

120 g másla

Asi 4 lžíce ledové vody

Sůl

2, 5 dcl mléka

1 dcl smetany

3 vejce

Sůl

Pepř

200 g čerstvého kozího sýra

5 červených paprik

50 g loupaných mandlí

3 lžíce olivového oleje

2 kávové lžičky balzamika

1 stroužek česneku

1 citron

Sůl

Pepř

 

Postup:

Připravíme těsto – mouku dáme na vál, přidáme špetku soli, případně mák nebo jiné sypké ochucovadlo, nakrájíme dokola studené másla, uprostřed uděláme důlek, ve kterém rozmícháme pár lžic ledové vody a rychle zpracujeme těsto, až se vytvoří hladká hmota. Uděláme z ní kouli a dáme na hodinu odpočinout do chladna.

Troubu předehřejeme na 160°C.

 

Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou nebo dortovou formu 22–24 cm, vytvoříme hezké vyšší okraje, těsto propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem, pokryjeme fazolemi, čočkou nebo jinou zátěží a pečeme cca 30 minut. Po této době formu vyndáme z trouby, odstraníme alobal i zátěž. Takto vytvořený korpus můžeme použít buď hned, nebo si ho připravit dopředu a použít až těsně před přípravou koláče.

Na náplň nejdřív smícháme mléko, smetanu, celá vejce se špetkou soli a pepře.

Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek, položíme slupkou nahoru na plech a dáme na dvacet minut pod gril, až z větší části zčernají. Přendáme do misky, přetáhneme fólií a po asi dvaceti minutách snadno oloupeme. Česnek oloupeme, citron omyjeme a nastrouháme kůru z poloviny najemno.

Jednu papriku nakrájíme na proužky, necháme stranou, zbylé dáme do mixéru nebo podobného přístrojku spolu s citrónovou kůrou, česnekem, mandlemi, olejem a octem. Osolíme, opepříme a mixujeme, až získáme jemnou homogenní hmotu.

Troubu opět nastavíme na 160°C.

Předpečený korpus potřeme kozím sýrem, poklademe proužky paprik. Paprikovou směs dobře smícháme se směsí vajec, smetany a mléka a nalijeme na proužky paprik. Posypeme proužky bazalky.

Pečeme cca 45 minut.

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>