Vepřové maso na paprice pro pomalý hrnec
Suroviny:
400 g vepřové kýty
1 cibule
2 čajové lžičky mleté sladké papriky
½ čajové lžičky mleté pálivé papriky
2 polévkové lžíce hladké mouky
250 ml smetany
1 polévková lžíce oleje
1 bujón
250 – 500 ml vody
1 čajová lžička grilovacího koření
½ čajové lžičky mletého kmínu
4 – 5 polévkových lžic krájené syrové papriky
Postup:
Cibuli orestujeme na oleji, přidáme obě papriky a hned maso nakrájené na kostky. Vše kromě papriky a smetany dáme do pomalého hrnce, vody dáme podle toho, kolik chceme mít omáčky. Důkladně zamícháme a asi v polovině vaření přidáme zeleninu. Hodinu před dokončením sladkou nebo zakysanou smetanu.
Doba vaření: low 8 hod, high 5 hodin
Plněné papriky
Suroviny:
10 zelených paprik
1 červená paprika
125 g másla
2 tavené sýry
6 vajíček uvařených natvrdo
30 dkg měkkého salámu
Sůl
Pepř
Pažitka
Postup:
Vajíčka a salám nastrouháme, červenou papriku nakájíme nadrobno. Přidáme nakrájenou pažitku, opepříme, osolíme a promícháme se změklým máslem a sýry. Takto připravenou náplní plníme papriky zbavené jader. Dáme do lednice zchladit a vychlazené papriky nakrájíme na kolečka.
Quiche s krémem z grilovaných paprik
Suroviny:
200 g hladké mouky
120 g másla
Asi 4 lžíce ledové vody
Sůl
2, 5 dcl mléka
1 dcl smetany
3 vejce
Sůl
Pepř
200 g čerstvého kozího sýra
5 červených paprik
50 g loupaných mandlí
3 lžíce olivového oleje
2 kávové lžičky balzamika
1 stroužek česneku
1 citron
Sůl
Pepř
Postup:
Připravíme těsto – mouku dáme na vál, přidáme špetku soli, případně mák nebo jiné sypké ochucovadlo, nakrájíme dokola studené másla, uprostřed uděláme důlek, ve kterém rozmícháme pár lžic ledové vody a rychle zpracujeme těsto, až se vytvoří hladká hmota. Uděláme z ní kouli a dáme na hodinu odpočinout do chladna.
Troubu předehřejeme na 160°C.
Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou nebo dortovou formu 22–24 cm, vytvoříme hezké vyšší okraje, těsto propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem, pokryjeme fazolemi, čočkou nebo jinou zátěží a pečeme cca 30 minut. Po této době formu vyndáme z trouby, odstraníme alobal i zátěž. Takto vytvořený korpus můžeme použít buď hned, nebo si ho připravit dopředu a použít až těsně před přípravou koláče.
Na náplň nejdřív smícháme mléko, smetanu, celá vejce se špetkou soli a pepře.
Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek, položíme slupkou nahoru na plech a dáme na dvacet minut pod gril, až z větší části zčernají. Přendáme do misky, přetáhneme fólií a po asi dvaceti minutách snadno oloupeme. Česnek oloupeme, citron omyjeme a nastrouháme kůru z poloviny najemno.
Jednu papriku nakrájíme na proužky, necháme stranou, zbylé dáme do mixéru nebo podobného přístrojku spolu s citrónovou kůrou, česnekem, mandlemi, olejem a octem. Osolíme, opepříme a mixujeme, až získáme jemnou homogenní hmotu.
Troubu opět nastavíme na 160°C.
Předpečený korpus potřeme kozím sýrem, poklademe proužky paprik. Paprikovou směs dobře smícháme se směsí vajec, smetany a mléka a nalijeme na proužky paprik. Posypeme proužky bazalky.
Pečeme cca 45 minut.