Papriky

Papriky obsahují vysoké množství vitaminů a minerálů a dokážou nám tak zajistit pevné zdraví po celý rok. Navíc jsou šťavnaté a chutné, takže není velký problém je do naší stravy pravidelně zařadit.

 

Jedna červená paprika obsahuje více než polovinu doporučené denní dávky provitaminu A. V paprice ale najdeme i velké množství vitamin C (nejvíce ze všech druhů zeleniny) a také lykopen. Ten obsahují i rajčata. Nejlépe vstřebatelný je lykopen při tepelném zpracování a ještě pokud ho smícháme s trochou tuku. Lykopen má antioxidační účinky, které chrání organismus před vznikem rakovinného bujení. V červené paprice se nachází až 4x více vitaminu C než v citronech nebo pomerančích. Paprika obsahuje také flavonoidy, což jsou protizánětlivé antioxidanty, které chrání oběhovou soustavu. V paprice se nachází i kapsaicin, které dodává paprice pálivou chuť. Sladká paprika ho obsahuje pouze jednu desetinu procenta. Chilli papričky ho mají minimálně 1%. Malé dávky kapsaicinu dokážou podpořit trávení, ale vyšší dávky už dráždí pokožku a sliznici. Paprika obsahuje také 2% vlákniny, která společně s kapsaicinem tvoří mírné projímadlo. Pokud tedy trpíte na poruchy zažívání, paprikám se vyhněte nebo je konzumujte jen v omezené míře. Naopak zajásají ti, kteří trpí zánětem žaludku – pro ty je totiž paprika vhodná, protože podporuje tvorbu trávicích šťáv. Díky malému obsahu kalorií je paprika vhodná při redukčních dietách.

 

Paprika se často konzumuje syrová jako součást zeleninových salátů. Můžeme si jí obložit i chléb. Vždy ale platí, že je třeba ji před polknutím důkladně rozžvýkat. Její slupka se totiž hůře tráví. Pokud chcete papriku tepelně upravovat, nejlepším způsobem je zapékání v troubě. Nejhorším způsobem je smažení, protože pak nasákne hodně oleje. Z pečené papriky můžete jednoduše odstranit slupku. Dochutit ji můžete solí, pepřem, česnekem a zelenými bylinkami.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>