Recepty se švestkami

Švestkový koláč

Ingredience:

150 g polohrubé mouky

60 g cukru

sůl

20 g měkkého másla

10 g droždí

75 ml vlažného mléka

400 g švestek

3 lžíce surového cukru

 

Postup:

Z mouky, 2 lžic cukru, soli, másla, droždí a vlažného mléka vypracujeme hladké pružné těsto. Lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně 20 minut kynout, dokud se objem těsta nezdvojnásobí. Troubu předehřejeme na 180 °C. Hranatou formu vymastíme. Těsto ještě jednou důkladně prohněteme a na pomoučeném válu vyválíme plát o rozměrech formy. Plát dáme do formy a vytvarujeme nízký okraj. Přikryjeme a necháme ještě 15 minut kynout. Švestky omyjeme, osušíme, vypracujeme a řeznou stranou navrch narovnáme na těsto a mírně do něj vmáčkneme. Pečeme v předehřáté troubě 25 – 30 minut. Necháme vychladnout.

 

Švestky s rumem

Ingredience:

5kg švestek

1kg cukru

1/4l dobrého, silného rumu

na hrot nože kyseliny benzoové

 

Postup:

Do rendlíku dáme rozvařit cukr se 1/4l vody. Po částech přidáváme švestky a za chvíli je zchladíme. Švestky narovnáme do okurkové lahve, zalijeme šťávou, ve které jsme je vařili, vmícháme rum a kyselinu benzoovou. Vzduchotěsně uzavřeme sklenice.

 

Švestková žemlovka

Ingredience:

 

1 větší chlebíčková veka  nebo 5 rohlíků

500 g švestek

500 ml mléka

2 lžíce cukru

1 vanilkový cukr

3 lžíce rumu

4 žloutky

ze 4 bílků sníh

rozpuštěné máslo

5 lžic kakaa

 

Postup:

Švestky omyjeme, zbavíme pecek a pokrájíme na proužky. Plátky veky či starší vánočky máčíme v mléce, ve kterém jsme rozmíchali vanilkový cukr, rum a žloutky. Těmito plátky pokryjeme vymazanou formu na zapékání, poklademe pokrájenými švestkami, zasypeme cukrem, kakaem a překryjeme dalšími namočenými plátky v mléce. Vše zalijeme zbytkem mléka, co nám zbylo po namáčení plátků. Dáme zapéci do předem vyhřáté trouby na 25 až 40 minut. Z bílků ušleháme 10 minut před dopečením tuhý sníh, pokryjeme jím žemlovku a necháme zrůžovět. Troubu vypneme a ještě dalších 5 – 10 minut necháme v troubě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>