Švestkový koláč
Ingredience:
150 g polohrubé mouky
60 g cukru
sůl
20 g měkkého másla
10 g droždí
75 ml vlažného mléka
400 g švestek
3 lžíce surového cukru
Postup:
Z mouky, 2 lžic cukru, soli, másla, droždí a vlažného mléka vypracujeme hladké pružné těsto. Lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně 20 minut kynout, dokud se objem těsta nezdvojnásobí. Troubu předehřejeme na 180 °C. Hranatou formu vymastíme. Těsto ještě jednou důkladně prohněteme a na pomoučeném válu vyválíme plát o rozměrech formy. Plát dáme do formy a vytvarujeme nízký okraj. Přikryjeme a necháme ještě 15 minut kynout. Švestky omyjeme, osušíme, vypracujeme a řeznou stranou navrch narovnáme na těsto a mírně do něj vmáčkneme. Pečeme v předehřáté troubě 25 – 30 minut. Necháme vychladnout.
Švestky s rumem
Ingredience:
5kg švestek
1kg cukru
1/4l dobrého, silného rumu
na hrot nože kyseliny benzoové
Postup:
Do rendlíku dáme rozvařit cukr se 1/4l vody. Po částech přidáváme švestky a za chvíli je zchladíme. Švestky narovnáme do okurkové lahve, zalijeme šťávou, ve které jsme je vařili, vmícháme rum a kyselinu benzoovou. Vzduchotěsně uzavřeme sklenice.
Švestková žemlovka
Ingredience:
1 větší chlebíčková veka nebo 5 rohlíků
500 g švestek
500 ml mléka
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
3 lžíce rumu
4 žloutky
ze 4 bílků sníh
rozpuštěné máslo
5 lžic kakaa
Postup:
Švestky omyjeme, zbavíme pecek a pokrájíme na proužky. Plátky veky či starší vánočky máčíme v mléce, ve kterém jsme rozmíchali vanilkový cukr, rum a žloutky. Těmito plátky pokryjeme vymazanou formu na zapékání, poklademe pokrájenými švestkami, zasypeme cukrem, kakaem a překryjeme dalšími namočenými plátky v mléce. Vše zalijeme zbytkem mléka, co nám zbylo po namáčení plátků. Dáme zapéci do předem vyhřáté trouby na 25 až 40 minut. Z bílků ušleháme 10 minut před dopečením tuhý sníh, pokryjeme jím žemlovku a necháme zrůžovět. Troubu vypneme a ještě dalších 5 – 10 minut necháme v troubě.