Chutney z cibule a fíků
Ingredience:
2 střední červené cibule
400 g čerstvých fíků
1 stroužek česneku
Čerstvá bazalka
100 g cukru
30 ml vinného octa
Sůl
Pepř
Postup:
Fíky umyjeme a nakrájíme na malé osminky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek také oloupeme a nadrobno nakrájíme. Všechny ingredience vložíme do kastrolu, kam přidáme také bazalku, cukr a ocet. Vše zalijeme 2 dcl vody, přidáme sůl, pepř a bez pokličky vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Pravidelně mícháme, aby se nám fíky s cibulí nepřipálili. Většina tekutiny se musí při varu vyvařit. Vzniklé husté chutney plníme do skleniček a uzavřené uchováváme v lednici až několik týdnů.
Fenyklový salát
Ingredience:
2 velké červené cibule
4 fenykly
4 masitá rajčata
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce citrónové šťávy
Sůl
Pepř
Sekaný tymián
Sekaná petrželka
Postup:
Fenykl opláchneme, zelenou nať odřízneme a nasekáme velmi najemno. Bulvy fenyklu nakrájíme na malé nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm fenykl, později přidáme i cibuli a opékáme dalších pár minut. Pak ještě do směsi prolisujeme česnek. Rajčata opláchneme a nakrájíme je na kostičky. Přidáme je do směsi i s tymiánem a petrželkou. Přikryjeme pokličkou a dusíme 10 minut. Nakonec směs dochutíme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Hotový salát můžeme ozdobit čerstvými bylinkami.
Pečený salát
Ingredience:
300 g bílé cibule
0,5 kg brambor
300 g červené řepy (čerstvé)
1 celá palice česneku
50 ml olivového oleje
Sůl
Pepř
Rozmarýn
Tymián
Postup:
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme na osminky. Česnek prolisujeme a všechny ingredience smícháme s nasekanými bylinkami, osolíme, opepříme a promícháme s oloupanou a nakrájenou řepou. Vložíme na vymazaný pekáč a dáme do trouby na 180 stupňů. Pečeme asi půl hodiny. Mezitím si vedle v misce smícháme citrónovou šťávu s olivovým olejem, pepřem, solí a zelenými bylinkami. Upečenou směs pak dresingem polijeme těsně před podáváním. Salát je výborný teplý i studený a můžeme ho podávat i jako přílohu.