Cibulové recepty

Chutney z cibule a fíků

Ingredience:

2 střední červené cibule

400 g čerstvých fíků

1 stroužek česneku

Čerstvá bazalka

100 g cukru

30 ml vinného octa

Sůl

Pepř

 

Postup:

Fíky umyjeme a nakrájíme na malé osminky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek také oloupeme a nadrobno nakrájíme. Všechny ingredience vložíme do kastrolu, kam přidáme také bazalku, cukr a ocet. Vše zalijeme 2 dcl vody, přidáme sůl, pepř a bez pokličky vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Pravidelně mícháme, aby se nám fíky s cibulí nepřipálili. Většina tekutiny se musí při varu vyvařit. Vzniklé husté chutney plníme do skleniček a uzavřené uchováváme v lednici až několik týdnů.

 

Fenyklový salát

Ingredience:

2 velké červené cibule

4 fenykly

4 masitá rajčata

1 stroužek česneku

1 lžíce olivového oleje

2 lžíce citrónové šťávy

Sůl

Pepř

Sekaný tymián

Sekaná petrželka

 

Postup:

Fenykl opláchneme, zelenou nať odřízneme a nasekáme velmi najemno. Bulvy fenyklu nakrájíme na malé nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm fenykl, později přidáme i cibuli a opékáme dalších pár minut. Pak ještě do směsi prolisujeme česnek. Rajčata opláchneme a nakrájíme je na kostičky. Přidáme je do směsi i s tymiánem a petrželkou. Přikryjeme pokličkou a dusíme 10 minut. Nakonec směs dochutíme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Hotový salát můžeme ozdobit čerstvými bylinkami.

 

Pečený salát

Ingredience:

300 g bílé cibule

0,5 kg brambor

300 g červené řepy (čerstvé)

1 celá palice česneku

50 ml olivového oleje

Sůl

Pepř

Rozmarýn

Tymián

 

Postup:

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme na osminky. Česnek prolisujeme a všechny ingredience smícháme s nasekanými bylinkami, osolíme, opepříme a promícháme s oloupanou a nakrájenou řepou. Vložíme na vymazaný pekáč a dáme do trouby na 180 stupňů. Pečeme asi půl hodiny. Mezitím si vedle v misce smícháme citrónovou šťávu s olivovým olejem, pepřem, solí a zelenými bylinkami. Upečenou směs pak dresingem polijeme těsně před podáváním. Salát je výborný teplý i studený a můžeme ho podávat i jako přílohu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>