Brokolice a zdraví

Brokolice obsahuje látky, které z ní tvoří hvězdu košťálové zeleniny v boji proti rakovině. Vitamin C je v prevenci rakoviny důležitý a brokolice s dalšími druhy košťálové zeleniny obsahuje hodně tohoto antioxidantu. Šálek vařené brokolice obsahuje přes 100% doporučené denní dávky vitaminu C pro dospělého člověka. V brokolici se nachází také hojně vlákniny, která hraje důležitou roli při snižování rizika rakoviny.

 

Pouhý protirakovinný účinek brokolice značí důležitost zařazení brokolice do jídelníčku, ale tato zelenina ovlivňuje celkové zdraví i vzhledem k výskytu dalších látek. Brokolice a další košťálová zelenina obsahuje kyselinu listovou, B vitamin chránící před poškozením plodu. Defekt nervové trubice, jako je spina bifida, souvisí s nedostatkem kyseliny listové během těhotenství. Šálek nakrájené syrové brokolice poskytuje více než 50 mg kyseliny listové. Kyselina listová odstraňuje homocystein z krevního oběhu, vysoká hladina homocysteinu zvyšuje riziko srdečně-cévního onemocnění. Kyselina listová působí také protirakovinně. Nedostatek kyseliny listové je překvapivě možná nejčastějším nedostatkem vitaminu na světě.

 

Ve starší populaci se často vyskytuje katarakta. Brokolice obsahuje karotenoid antioxidant lutein a zeaxantin (a také vyitamin C). Oba tyto karotenoidy se koncentrují v čočce a sítnici oka. Jeden šálek nakrájené syrové brokolice dodává 1, 5 mg luteinu a zeaxantinu, 8% z doporučeného denního množství. Podle jedné studie se riziko u osob konzumujících brokolici častěji než dvakrát týdně snížilo riziko katarakty o 23% ve srovnání s jedinci, kteří jedli brokolici méně než jednou měsíčně. Lutein a zeaxantin společně s vitaminem C chrání oči před volnými radikály z ultrafialového záření. Brokolice a košťálová zelenina podporuje tvorbu kostí. Jeden šálek syrové brokolice obsahuje 41 mg vápníku a 79 mg vitaminu C, která zvyšuje vstřebávání vápníku. Toto menší množství vápníku vyvažuje nízký kalorický obsah a další látky. V plnotučném mléku a dalších mléčných produktech považovaných za hlavní zdroj vápníku se nevyskytuje vitamin C, ale nasycené tuky a více než 25 kcal odpovídající jednomu šálku nakrájené syrové brokolice. Z brokolice se uvolňuje také vitamin K, důležitý pro krevní srážlivost a tvorbu kostí.

 

Čerpáno z knihy Superpotraviny, Pratt a Matthewsová

Příspěvek byl publikován v rubrice Obchod, prodej a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>