Zdravý celer

Celer je velmi hodnotnou zeleninou, která je pro nás dobře dostupná a zároveň působí preventivně proti mnoha onemocněním. Celer byl ve Starém Egyptě považován za afrodiziakum a i v dnešní dobře se užívá ke zvýšení mužské potence. Celer obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, čímž se z obyčejné zeleniny stává tzv. dar z nebes.

 

Celer obsahuje vysoké množství provitaminu A, vitaminy skupiny B, vitamin E a vitamin C. Céčko pomáhá zvyšovat naši obranyschopnost, což je zejména v dobách viróz a nachlazení velice důležité. Z minerálních látek obsahuje celer hořčík, draslík, vápník, zinek, jód a železo. V celeru se nachází éterické oleje, které mu dodávají typické aroma a chuť. Celer je možné skladovat po celou zimu. Nejlepší je konzumovat celer v syrovém stavu, například ve formě šťávy. Listy celeru jsou zase dobré do salátu nebo jako příloha k různým pokrmům. Dříve se užíval výluh z celerových semen, který dokázal vyloučit ze stravy chlorid sodný. Celer má močopudné účinky, takže pomáhá odstraňovat nečistoty z těla a také snižuje hmotnost. Pozitivně působí i při onemocnění dýchacích cest a astmatu. Zlepšuje navíc trávení a podporuje chuť k jídlu. Při rakovině je společně s řepou skvělým pomocníkem. Látky obsažené v celeru totiž vyživují nervy a dodávají energii tělesným buňkám. Také odstraňují podrážděnost a snižují depresi. Celer má antibakteriální a antimykotické účinky na lidský organismus. Při konzumaci celeru se v našich ústech, žaludku a sliznici střev uvolňují právě tyto látky a působí pozitivně na náš organismus.

 

Velice chutná je celerová pomazánka. Stačí vám nastrouhat 100 g celeru, přidat stejné množství tvrdého nastrouhaného sýru, 1 bílý jogurt a dva stroužky prolisovaného česneku. Dochutit můžeme solí, pepřem a bylinkami. Výborně chutná pomazánka s čerstvým pečivem. Pokud byste měli chuť na obměnu, přidejte místo sýra mrkev a vynechejte v tomto případě česnek.

 

A pokud byste měli chuť na celer jako součást salátu, vyzkoušejte ten s jablkem. Stačí vám 300 g celeru, 300 g jablek, trocha olivového oleje, ocet, sůl, pepř, nové koření, bobkový list a trocha cukru. Celer nakrájejte na nudličky a povařte v osolené vodě s octem a kořením. Po vychladnutí dejte do mísy, přidejte najemno nakrájená jablka, přidejte trochu olivového oleje a oslaďte.

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>