Recepty z řeřichy

Aspik

Suroviny:

4 vejce natvrdo

Upečené kuřecí prso

100 g vepřové šunky

Sterilované okurky

2 velké mrkve, uvařené

Lístky řeřichy

Petrželka

¼ l vývaru

¼ l studené vody

50 g želatiny

 

Postup:

Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vychladlé kuřecí prso také nakrájíme na kostičky a šunku na nudličky. Okurky s mrkví nakrájíme na velmi drobno. Petrželku s řeřichou rozebereme na lístky, abychom nezabarvili aspik. Želatinu namočíme do studené vody asi na 20 minut, rozmícháme ji a po rozpuštění vlijeme do vroucího vývaru. Mícháme a ochlazujeme. Chladnoucím aspikem přelijeme formu a po vrstvách skládáme zeleninu s masem, aspik, opět zeleninu a aspik, až formu naplníme. Necháme důkladně prochladnout, pak formu na okamžik nahřejeme v horké vodě a aspik vyklopíme na mísu. Ozdobíme zeleninou nebo vejci, která potřeme rozehřátým aspikem, aby nemohla osychat a krásně se leskla.

 

Polévka z řeřichy

Suroviny:

1 l vývaru

2 brambory

120 g řeřichy

30 g másla

1 cibule

300 ml mléka

Sůl

Pepř

Bobkový list

 

Postup:

Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme najemno nasekanou cibuli a na mírném ohni ji za stálého míchání pomalu zpěníme, dokud nezměkne. Brambory si očistíme a pokrájíme na větší kousky. Z řeřichy odstraníme tvrdé stonky. K cibuli přidáme brambory a řeřichu a pár minut mícháme. Přilijeme vývar a mléko, přidáme bobkový list a podle chuti osolíme a opepříme. Polévku zakryjeme a na velmi mírném ohni vaříme asi 15 minut, dokud brambory nezměknou. Z polévky nakonec odstraníme bobkový list, umixujeme, přelijeme zpět do hrnce, ohřejeme a podle chuti okořeníme.

 

Cuketový salát

Suroviny:

500 g cukety

Řeřicha

Pepř

Sůl

 

Postup:

Cukety oloupeme a podélně rozpůlíme. Nakrájíme je na plátky a poté na velice malé hranolky. Vložíme do mísy a posolíme, aby cukety pustily vodu. Zakryjeme folií a necháme asi hodinu v lednici. Poté cukety opláchněte v cedníku, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a usušte utěrkou. V jiné misce rozmíchejte jogurt, řeřichu, sůl a pepř. Smícháme s cuketou a můžeme podávat. Tento salát je výborný jako příloha ke grilovanému masu.

 

Salát z klíčků

Suroviny:

Směs klíčků (mungo, pšenice, čočka, hrách…)

Pampeliškové listy

Řeřicha

Olivový olej

Citrónová šťáva

Sůl

Cukr

 

Postup:

Listy z mladých pampelišek omyjeme a natrháme na kousky. Dáme do misky, kam přidáme i směs různých klíčků. Přihodíme i lístky řeřichy. Z oleje, citrónové šťávy, soli a pepře si uděláme zálivky, kterou salát polijeme těsně před podáváním.

 

Chřestový salát

Suroviny:

250 g bílého chřestu

250 g mladého zeleného chřestu

sůl

1 lžička cukru

1 lžíce másla

100g sterilovaných žampionů

1 červená cibule

1 lžíce octa

2lžíce olivového oleje

čerstvě mletý bílý pepř

3 lžíce jogurtu

2 lžíce sekané pažitky

hrst řeřichy

 

Postup:

Bílý chřest oloupeme a u zeleného odkrojíme pouze konečky. Přivedeme k varu vodu s 1 lžičkou soli a cukru. Vložíme chřest a vaříme asi 15 min. Vyjmeme, dáme okapat a nakrájíme na kousky zhruba 3 cm dlouhé. Hlavičky upravíme na talíře. Okapané sterilované žampiony rozpůlíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na velmi jemné kostičky. Ocet a olej rozředíme 2 lžícemi chřestového odvaru, osolíme a opepříme. Chřest zalijeme octovou směsí, přidáme cibuli a promícháme. Chřest upravíme na talíře. Na zálivku rozšleháme jogurt, osolíme, opepříme a přimícháme pažitku. Chřestový salát přelijeme jogurtovou zálivkou a ozdobíme řeřichou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>