Aspik
Suroviny:
4 vejce natvrdo
Upečené kuřecí prso
100 g vepřové šunky
Sterilované okurky
2 velké mrkve, uvařené
Lístky řeřichy
Petrželka
¼ l vývaru
¼ l studené vody
50 g želatiny
Postup:
Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vychladlé kuřecí prso také nakrájíme na kostičky a šunku na nudličky. Okurky s mrkví nakrájíme na velmi drobno. Petrželku s řeřichou rozebereme na lístky, abychom nezabarvili aspik. Želatinu namočíme do studené vody asi na 20 minut, rozmícháme ji a po rozpuštění vlijeme do vroucího vývaru. Mícháme a ochlazujeme. Chladnoucím aspikem přelijeme formu a po vrstvách skládáme zeleninu s masem, aspik, opět zeleninu a aspik, až formu naplníme. Necháme důkladně prochladnout, pak formu na okamžik nahřejeme v horké vodě a aspik vyklopíme na mísu. Ozdobíme zeleninou nebo vejci, která potřeme rozehřátým aspikem, aby nemohla osychat a krásně se leskla.
Polévka z řeřichy
Suroviny:
1 l vývaru
2 brambory
120 g řeřichy
30 g másla
1 cibule
300 ml mléka
Sůl
Pepř
Bobkový list
Postup:
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme najemno nasekanou cibuli a na mírném ohni ji za stálého míchání pomalu zpěníme, dokud nezměkne. Brambory si očistíme a pokrájíme na větší kousky. Z řeřichy odstraníme tvrdé stonky. K cibuli přidáme brambory a řeřichu a pár minut mícháme. Přilijeme vývar a mléko, přidáme bobkový list a podle chuti osolíme a opepříme. Polévku zakryjeme a na velmi mírném ohni vaříme asi 15 minut, dokud brambory nezměknou. Z polévky nakonec odstraníme bobkový list, umixujeme, přelijeme zpět do hrnce, ohřejeme a podle chuti okořeníme.
Cuketový salát
Suroviny:
500 g cukety
Pepř
Sůl
Postup:
Cukety oloupeme a podélně rozpůlíme. Nakrájíme je na plátky a poté na velice malé hranolky. Vložíme do mísy a posolíme, aby cukety pustily vodu. Zakryjeme folií a necháme asi hodinu v lednici. Poté cukety opláchněte v cedníku, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a usušte utěrkou. V jiné misce rozmíchejte jogurt, řeřichu, sůl a pepř. Smícháme s cuketou a můžeme podávat. Tento salát je výborný jako příloha ke grilovanému masu.
Salát z klíčků
Suroviny:
Směs klíčků (mungo, pšenice, čočka, hrách…)
Pampeliškové listy
Řeřicha
Olivový olej
Citrónová šťáva
Sůl
Cukr
Postup:
Listy z mladých pampelišek omyjeme a natrháme na kousky. Dáme do misky, kam přidáme i směs různých klíčků. Přihodíme i lístky řeřichy. Z oleje, citrónové šťávy, soli a pepře si uděláme zálivky, kterou salát polijeme těsně před podáváním.
Chřestový salát
Suroviny:
250 g bílého chřestu
250 g mladého zeleného chřestu
sůl
1 lžička cukru
1 lžíce másla
100g sterilovaných žampionů
1 červená cibule
1 lžíce octa
2lžíce olivového oleje
čerstvě mletý bílý pepř
3 lžíce jogurtu
2 lžíce sekané pažitky
hrst řeřichy
Postup:
Bílý chřest oloupeme a u zeleného odkrojíme pouze konečky. Přivedeme k varu vodu s 1 lžičkou soli a cukru. Vložíme chřest a vaříme asi 15 min. Vyjmeme, dáme okapat a nakrájíme na kousky zhruba 3 cm dlouhé. Hlavičky upravíme na talíře. Okapané sterilované žampiony rozpůlíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na velmi jemné kostičky. Ocet a olej rozředíme 2 lžícemi chřestového odvaru, osolíme a opepříme. Chřest zalijeme octovou směsí, přidáme cibuli a promícháme. Chřest upravíme na talíře. Na zálivku rozšleháme jogurt, osolíme, opepříme a přimícháme pažitku. Chřestový salát přelijeme jogurtovou zálivkou a ozdobíme řeřichou.