Čokoláda se dříve konzumovala spíše jako nápoj a léčivá potravina. Dnes jde o pochoutku, které málokdo odolá a která může mít mnoho podob. Někdo má raději mléčnou, jiný bílou nebo hořkou, s příchutí i bez ní, s náplní, oříšky nebo rozinkami. Tato pochoutka obsahuje mnoho antioxidantů a látek, které podporují mozkovou činnost. Musí být ale kvalitní, s vysokým podílem kakaa, bez přidaných ztužených tuků a náhražek. Dobrou čokoládu najdeme ve specializovaných obchodech nebo na internetu. Existují i kluby milovníků této pochoutky, které poskytnou potřebné informace.
Zkuste karlovarskou čokoládu pro výjimečný zážitek
Mezi výborné značky patří karlovarská čokoláda. Jde o malovýrobu, s tradičními postupy a z poctivých surovin. Hodí se jako skvělý dárek nebo luxusní dobrota. Základem je vždy kvalitní kakao. Kakaovníky se pěstují v Indonésii, Mexiku, Venezuele, Brazílii, Ekvádoru, na Jamajce nebo třeba Madagaskaru. Plody mohou mít různý tvar. Bývají podlouhlé, rýhované, některé i zahnuté. Kvalitě čokolády prospívá precizní zpracování a také minimum přísad. Čím méně toho v ní je navíc, tím lépe. Zkazit ji dokážou nekvalitní a levné suroviny, podřadné boby nebo umělé příchutě, přídavky cukru a tuků, které z ní zároveň udělají nezdravou sladkost.
Za kvalitu není škoda si připlatit
Za výbornou karlovarskou čokoládu není rozhodně škoda si připlatit. Pokud chcete opravdu dobrou čokoládu, sledujte obsah kakaa, kakaového másla, cukru, lecitinu a vanilky. Každá surovina navíc, například syrovátka nebo kakaový prášek znamenají, že už nejde o špičkovou čokoládu. Čím více je v čokoládě kakaa, tím je dražší a také kvalitnější. Hořká čokoláda má 35 procent kakaa a více. Najdeme pochoutky s obsahem 70 až 90 procent kakaa, ale i ty s obsahem nižším. Každému chutná něco jiného, a jde i o to, jak je čokoláda zpracovaná.