Papriky plněné hermelínem
Suroviny:
2 středně velké papriky
200 g hermelínu
50 šunkového salámu
1 malá cibule
Sůl
Pepř
1 lžíce majonézy
1 lžička plnotučné hořčice
Na ozdobení:
1 malé rajče
Lučina
Petrželka
1 paprika
Trochu listového salátu
Postup:
Papriky omyjeme, rozpůlíme podélně a vyjmeme jádřinec se stopkou. Hermelín i salám nakrájíme na malé kostičky. Cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno. K hermelínu a cibulce přidáme sůl, pepř, majonézu, hořčici a celé promícháme. Dáme do lednice vychladit. Půlky paprik naplníme připravenou směsí, ozdobíme lučinou, kousky paprik a petrželkou. Podáváme s listovým salátem a pečivem.
Papriková pomazánka
Suroviny:
1 žlutá paprika
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 oranžová paprika
1 červená cibule
1 mrkev
3 stroužky česneku
Sůl
Pepř
Červená mletá paprika
Šťáva z jednoho citrónu
Pomazánkové máslo
Postup:
Papriky nakrájíme na malé kousky a se všemi ostatními surovinami kromě másla je hodíme do mixéru. Rozsekáme nadrobno, přecedíme přebytečnou vodu, vrátíme do stroje a tentokrát přidáme i máslo. Vše rozmixujeme do hladké pomazánky.
Papriky zapečené s mozzarellou
Suroviny:
2 červené papriky
2 ks mozzarelly
1 lžíce olivového oleje
15 ks černých oliv
3 stroužky česneku
1 lžíce sušené bazalky
Postup:
Papriky omyjte, přepůlte, odstraňte jádřince a zevnitř i zvenku potřete olivovým olejem. Vnitřky naplňte mozzarellou, olivami, utřeným česnekem a bazalkou. Opékejte na rozpálené pánvi asi 15 minut.
Pečené papriky
Suroviny:
5 bílých nebo zelených paprik
2 středně velká rajčata
1 cibule
200 g hovězího mletého masa
50 g rýže
Sůl
Pepř
Sladká paprika
Lžíce másla
Postup:
Rýži uvaříme podle návodu a necháme ji vychladnout. Pak ji smícháme s mletých hovězím masem, osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku a naplníme do půlek paprik zbavených jádřinců. Plněné papriky vložíme do pekáčku, posypeme na kolečka nakrájenou cibulí a rajčaty, osolíme a opepříme. Navrch ještě přidáme trochu másla a pečeme v troubě. Papriky nemusíme podlévat, protože pustí hodně šťávy.
Paprikový koláč
Suroviny:
1 balení listového těsta
1 žlutá paprika
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 cibule
Čerstvá petrželka
5 vajec
150 g polotučného tvarohu
200 ml smetany
Sůl
Pepř
Sušená mletá paprika
Postup:
Papriky nakrájíme na tenká kolečka a cibuli na proužky. Z listového těsta vyválíme plát a vyložíme ho na koláčovou kulatou formu. Na těsto navršíme kolečka paprik a cibulí. V misce vedle smícháme tvaroh se smetanou, rozšlehanými vejci, solí, pepřem a meltou paprikou. Tvarohovou směsí zeleninu zalijeme a posypeme petrželkou. Pečeme asi 30 minut.