Mrkev je u některých lidí velmi oblíbená, u jiných zase nenáviděná. Možná to má kořeny z dětství, kdy do nás všech rodiče prali mrkev horem dolem. Pokud mrkev rádi nemáte, zkuste ji dát šanci, je totiž plná vitaminů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. A hlavně – obsahuje vitamin A.
Vitamin A patří k vitaminům, které jsou rozpustné pouze v tucích. Proto, když si chcete dopřát mrkev, přidejte k ní trochu tuku. Vitamin A se vyskytuje ve dvou formách, a to buď jako retinol (v živočišných produktech) a provitamin A, neboli karoten (v červeném a oranžovém ovoci a zelenině). Doporučená denní dávka vitaminu A je u mužů a kojících žen 1,5 mg, pro ženy 1,2 mg a těhotné ženy si musí dávat pozor na předávkování vitaminem A. Ten by totiž mohl narušit správný vývoj plodu. Děti do 3 let věku by měly přijímat zhruba 0,4 mg, děti mezi 7 – 10 roky 0,7 mg a děti nad 10 let kolem 1 mg.
Pokud jste kuřáci nebo pravidelnými konzumenty alkoholu a také pokud navíc berete hormonální antikoncepci, máte zvýšenou potřebu vitaminu A, který je třeba pravidelně doplňovat. Vitaminem A se však můžete i předávkovat, a tak je třeba s ním zacházet opatrně. Velmi nebezpečné je předávkování u silných kuřáků, kdy zvýšené množství betakarotenu působí negativně na odplavování volných radikálů. Stejně tak si musí dávat pozor těhotné ženy, které by vitamin A měly brát hlavně ve formě betakarotenu. Při předávkování hrozí tyto obtíže: poruchy spánku, suchá kůže, vyrážky, bolesti hlavy, nevolnost, vypadávání vlasů, průjem a zvracení, bolest kloubů a zvětšení jater. Vitamin A není rozpustný ve vodě, ale v tucích, a proto se jeho zbytky nevylučují ven močí, ale ukládají se právě v játrech. Z toho důvodu jsou játra živočichů velmi cenným zdrojem vitaminu A. Pokud byste to s tímto vitaminem přehnali, může vás to dokonce i zabít. Při běžné konzumaci to ale naštěstí téměř není možné. Stalo by se to pouze v případě, že byste konzumovali pouze játra. Pokud budete jíst přebytek vitaminu A, vaše pokožka budete vypadat jako mrkev – vaše pokožka se zabarví do oranžova.
Betakaroten užívaný v rozumném množství je účinnou zbraní proti rakovině. Nejúčinnější se pak jeví mrkvová šťáva, která má několik léčebných účinků. Stačí pít půl šálku mrkvové šťávy denně a budou se dít zázraky. Pravidelným popíjením mrkvové šťávy snížíte riziko vzniku rakoviny.