Jak zpracovat bohatou úrodu jablek?

Jablko v županu

Suroviny:

1 balení listového těsta

4 středně velká jablka

100 g malinového džemu

Skořicových cukr

Vejce na potření

Moučkový cukr na posypání

Trocha mléka

Vanilková omáčka

5 g vanilkového pudingu

400 g smetany

Vanilkový cukr

 

Postup:

Listové těsto rozdělíme na několik dílů a každý rozválíme do tvaru otevřené obálky tak, aby byl prostředek silnější. Na těsto vložíme oloupané jablko bez jádřince, naplněné zavařeninou.

Poté posypeme skořicovým cukrem, zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 – 15 minut.

Na vanilkovou omáčku zahřejeme smetanu, přidáme v malém množství mléka rozšlehaný puding a vmícháme do smetany. Krátce povaříme a ochutíme vanilkovým cukrem. Podáváme za tepla posypané moučkovým cukrem a ozdobené mátou.

 

Jablečný koláč

Suroviny:

2 velké hrnky polohrubé mouky

1 velký hrnek cukru krupice

1 kg jablek

Lžíce skořice

250 g másla

 

Postup:

Jablka oloupeme, vyndáme z nich jádřince, nastrouháme nahrubo a posypeme skořicí. Velký hlubší pekáč vymažeme máslem. Smícháme mouku s cukrem a 1/3 této hmoty vsypeme na dno pekáče a rovnoměrně rozprostřeme. Mouku poklademe rovnoměrně všemi jablky a zasypeme zbytkem mouky s cukrem. Máslo nakrájíme na tenké plátky a ty rovnoměrně poklademe na celý pekáč nahoru tak, aby byl celý máslem pokrytý. Pečeme v troubě 45 minut na 150 stupňů. Jakmile se koláč zbarví dozlatova, je hotovo.

 

Jablečné palačinky

Suroviny:

3 jablka

1 granátové jablko

30 g solamylu

50 g hladké mouky

1 vejce

3 lžíce oleje

1 lžíce minerální vody

130 ml mléka

70 ml kefíru

Sůl

Špetka skořice

1 lžíce jablečné šťávy

2 lžíce moučkového cukru

 

Postup:

Mouku, solamyl, vejce, špetku soli, 1 lžičku cukru, kefír, mléko a minerální vodu zpracujeme mixérem na hladké lité těsto. Přikryté necháme asi 5 minut stát. Na dvou lžících oleje postupně usmažíme 4 palačinky. Jablka oloupeme, vyřízneme z nich jádřince a dužinu pokrájíme na kostičky. Z granátového jablka vybereme jadérka. Kostičky jablek a jadérka granátových jablek osmahneme na zbylém oleji. Zasypeme zbylým cukrem a skořicí, zalijeme jablečnou šťávou. Palačinky naplníme ovocem, posypeme moučkovým cukrem a okamžitě podáváme.

 

Perník s jablky a rozinkami

Suroviny:

3 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru krupice

2 vajce

½ hrnku smetany

½ hrnku smetany

1 jablko

2 lžíce medu

2 lžíce rozinek

2 lžíce rumu

2 lžíce kakaa

1 sáček perníkového koření

1 prášek do pečiva

1 lžička citrónové šťávy

100 g čokolády na vaření

1 lžíce tuku

Kousek mléčné čokolády

2 lžíce loupaných mandlí nebo lupínků na ozdobu

 

Postup:

Rozinky namočíme do rumu a necháme nabobtnat. Jablko omyjeme, vykrojíme jádřinec a nastrouháme nahrubo i se slupkou. Pokapeme citrónovou šťávou a smícháme s rozinkami. Vejce utřeme s cukrem a medem do pěny. Přilijeme olej a postupně zapracujeme prosátou mouku smíchanou s kořením, kypřícím práškem a kakaem. Vmícháme jablko s rozinkami a smetanu. Vypracované těsto necháme 15 minut odpočinout. Potom těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 150 stupňů 30 minut. Necháme vychladnout. Mezitím rozpustíme ve vodní lázni tuk s oběma druhy rozlámané čokolády. Potřeme touto polevou vychladlý perník, ozdobíme mandlemi a necháme zatuhnout.

Příspěvek byl publikován v rubrice Obchod, prodej a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>