Jablko v županu
Suroviny:
1 balení listového těsta
4 středně velká jablka
100 g malinového džemu
Skořicových cukr
Vejce na potření
Moučkový cukr na posypání
Trocha mléka
Vanilková omáčka
5 g vanilkového pudingu
400 g smetany
Vanilkový cukr
Postup:
Listové těsto rozdělíme na několik dílů a každý rozválíme do tvaru otevřené obálky tak, aby byl prostředek silnější. Na těsto vložíme oloupané jablko bez jádřince, naplněné zavařeninou.
Poté posypeme skořicovým cukrem, zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 – 15 minut.
Na vanilkovou omáčku zahřejeme smetanu, přidáme v malém množství mléka rozšlehaný puding a vmícháme do smetany. Krátce povaříme a ochutíme vanilkovým cukrem. Podáváme za tepla posypané moučkovým cukrem a ozdobené mátou.
Jablečný koláč
Suroviny:
2 velké hrnky polohrubé mouky
1 velký hrnek cukru krupice
1 kg jablek
Lžíce skořice
250 g másla
Postup:
Jablka oloupeme, vyndáme z nich jádřince, nastrouháme nahrubo a posypeme skořicí. Velký hlubší pekáč vymažeme máslem. Smícháme mouku s cukrem a 1/3 této hmoty vsypeme na dno pekáče a rovnoměrně rozprostřeme. Mouku poklademe rovnoměrně všemi jablky a zasypeme zbytkem mouky s cukrem. Máslo nakrájíme na tenké plátky a ty rovnoměrně poklademe na celý pekáč nahoru tak, aby byl celý máslem pokrytý. Pečeme v troubě 45 minut na 150 stupňů. Jakmile se koláč zbarví dozlatova, je hotovo.
Jablečné palačinky
Suroviny:
3 jablka
1 granátové jablko
30 g solamylu
50 g hladké mouky
1 vejce
3 lžíce oleje
1 lžíce minerální vody
130 ml mléka
70 ml kefíru
Sůl
Špetka skořice
1 lžíce jablečné šťávy
2 lžíce moučkového cukru
Postup:
Mouku, solamyl, vejce, špetku soli, 1 lžičku cukru, kefír, mléko a minerální vodu zpracujeme mixérem na hladké lité těsto. Přikryté necháme asi 5 minut stát. Na dvou lžících oleje postupně usmažíme 4 palačinky. Jablka oloupeme, vyřízneme z nich jádřince a dužinu pokrájíme na kostičky. Z granátového jablka vybereme jadérka. Kostičky jablek a jadérka granátových jablek osmahneme na zbylém oleji. Zasypeme zbylým cukrem a skořicí, zalijeme jablečnou šťávou. Palačinky naplníme ovocem, posypeme moučkovým cukrem a okamžitě podáváme.
Perník s jablky a rozinkami
Suroviny:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
2 vajce
½ hrnku smetany
½ hrnku smetany
1 jablko
2 lžíce medu
2 lžíce rozinek
2 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
1 sáček perníkového koření
1 prášek do pečiva
1 lžička citrónové šťávy
100 g čokolády na vaření
1 lžíce tuku
Kousek mléčné čokolády
2 lžíce loupaných mandlí nebo lupínků na ozdobu
Postup:
Rozinky namočíme do rumu a necháme nabobtnat. Jablko omyjeme, vykrojíme jádřinec a nastrouháme nahrubo i se slupkou. Pokapeme citrónovou šťávou a smícháme s rozinkami. Vejce utřeme s cukrem a medem do pěny. Přilijeme olej a postupně zapracujeme prosátou mouku smíchanou s kořením, kypřícím práškem a kakaem. Vmícháme jablko s rozinkami a smetanu. Vypracované těsto necháme 15 minut odpočinout. Potom těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 150 stupňů 30 minut. Necháme vychladnout. Mezitím rozpustíme ve vodní lázni tuk s oběma druhy rozlámané čokolády. Potřeme touto polevou vychladlý perník, ozdobíme mandlemi a necháme zatuhnout.