Nakládaný lilek
Suroviny:
1 čerstvý lilek
rýžový ocet (můžeme ale použít i vinný)
bílé víno (není nutné)
rostlinný olej
3 stroužky česneku
černé olivy
čerstvá bazalka
chilli paprička
sůl
pepř
Postup:
Lilek nakrájíme na cca centimetrová kolečka. Každý plátek osolíme, opepříme, pokapeme octem a položíme na plech, který jsme předtím potřeli olejem. Přikryté alobalem pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 10 – 15 minut. Plátky lilku změknou a budeme s nimi moci dále pracovat. Do nádoby, ve které lilek budeme později uchovávat, nalijeme rostlinný olej a plátky lilku tam vložíme ještě teplé. Přidáme na oleji opečené plátky česneku a natrhanou čerstvou bazalku. Přidáme chilli papričku a černé olivy. Jakmile obsah nádoby zchladne, uzavřeme ji a uchováváme v lednici. Nejchutnější je nakládaný lilek druhý den.
Zapečený lilek
Suroviny:
1 větší lilek
4 hermelíny
8 plátků parmské šunky
1 palička česneku
250 ml smetany ke šlehání
bazalkové pesto
olivový olej
sůl
Postup:
Lilek nakrájíme na plátky, které osolíme a necháme půl hodiny vypotit. Hermelíny mezitím rozkrojíme napůl. Vypocené a osušené lilky vložíme do pekáčku, který jsme předtím vymazali olejem a potřeme bazalkovým pestem. Poklademe plátky parmské šunky a nakonec položíme půlky hermelínů řeznou stranou dolů. Oloupeme česnek a nakrájíme ho na tenké plátky. Poté je vložíme do volných míst mezi kolečka lilku. Nádobu vložíme do trouby, kterou máme předehřátou na 200 stupňů. Asi po 10 minutách zalijeme smetanou a dopékáme dalších 15 minut.
Pečený lilek
Suroviny:
2 lilky
50 g rajčat
150 g mozzarelly
pepř
sůl
4 lžíce oleje
čerstvá šalvěj
Postup:
Lilek nakrájíme na plátky a osolíme. Necháme vypotit a poté osušíme a opepříme. Plátky opečeme na rozehřátém oleji dozlatova. Do vymazané formy klademe vrstvu lilků a na ně dáváme plátky rajčat. Posypeme nasekanou šalvějí a navrch rozložíme mozarellu taktéž nakrájenou na plátky. Pečeme v troubě na 200 stupňů zhruba 20 minut.
Lilek se sýrem
Suroviny:
2 velké lilky
400 g mozzarelly
sůl
šťáva z 1 citronu
mletý pepř
6 lžic olivového oleje
300 g bílého jogurtu
100 g zakysané smetany
svazek petrželky
bazalka
kopr
pažitka
2 stroužky česneku
Postup:
Lilky omyjeme a nakrájíme je na plátky, osolíme a pokapeme polovinou citronové šťávy. Asi 20 minut marinujeme, poté plátky vysušíme. Mozzarellu nakrájíme také na plátky a troubu předehřejeme na 220 °C. Do zapékací mísy střídavě skládáme plátky lilků a sýra. Ochutíme solí a pepřem, pokapeme olejem. Zapékáme v troubě, dokud se sýr nerozpustí a povrch nezezlátne. Do mísy dáme jogurt a zakysanou smetanu. Bylinky omyjeme, osušíme a nasekáme. Přidáme oloupaný česnek a vše rozmixujeme. Vzniklou omáčku ochutíme solí, pepřem a zbytkem citronové šťávy. Na talíři servírujeme vedle lilků.
Grilovaný lilek
Suroviny:
2 malé lilky
olivový olej
pepř
sůl
1 balení čerstvého kozího sýra
2 hrsti posekaných zelených bylinek (např. pažitka, bazalka, petrželka)
2 lžíce zakysané smetany
1 lžíce olivového oleje
Postup:
Jako první si předehřejeme gril. Lilky omyjeme a nakrájíme na centimetr silné plátky, které skládáme rovnou na plech, vyložený pečícím papírem. Plátky osolíme a opepříme a pokapeme olejem. Pečeme z každé strany asi 8 minut, dokud lilky nejsou krásně opečené. Necháme je vychladnout. V misce pak připravíme dresing ze smetany, soli, pepře a bylinek. K lilku podáváme právě tento svěží dresing.