Lilek – recepty

Nakládaný lilek

Suroviny:

1 čerstvý lilek

rýžový ocet (můžeme ale použít i vinný)

bílé víno (není nutné)

rostlinný olej

3 stroužky česneku

černé olivy

čerstvá bazalka

chilli paprička

sůl

pepř

 

Postup:

Lilek nakrájíme na cca centimetrová kolečka. Každý plátek osolíme, opepříme, pokapeme octem a položíme na plech, který jsme předtím potřeli olejem. Přikryté alobalem pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 10 – 15 minut. Plátky lilku změknou a budeme s nimi moci dále pracovat. Do nádoby, ve které lilek budeme později uchovávat, nalijeme rostlinný olej a plátky lilku tam vložíme ještě teplé. Přidáme na oleji opečené plátky česneku a natrhanou čerstvou bazalku. Přidáme chilli papričku a černé olivy. Jakmile obsah nádoby zchladne, uzavřeme ji a uchováváme v lednici. Nejchutnější je nakládaný lilek druhý den.

 

Zapečený lilek

Suroviny:

1 větší lilek

4 hermelíny

8 plátků parmské šunky

1 palička česneku

250 ml smetany ke šlehání

bazalkové pesto

olivový olej

sůl

 

Postup:

Lilek nakrájíme na plátky, které osolíme a necháme půl hodiny vypotit. Hermelíny mezitím rozkrojíme napůl. Vypocené a osušené lilky vložíme do pekáčku, který jsme předtím vymazali olejem a potřeme bazalkovým pestem. Poklademe plátky parmské šunky a nakonec položíme půlky hermelínů řeznou stranou dolů. Oloupeme česnek a nakrájíme ho na tenké plátky. Poté je vložíme do volných míst mezi kolečka lilku. Nádobu vložíme do trouby, kterou máme předehřátou na 200 stupňů. Asi po 10 minutách zalijeme smetanou a dopékáme dalších 15 minut.

 

Pečený lilek

Suroviny:

2 lilky

50 g rajčat

150 g mozzarelly

pepř

sůl

4 lžíce oleje

čerstvá šalvěj

 

Postup:

Lilek nakrájíme na plátky a osolíme. Necháme vypotit a poté osušíme a opepříme. Plátky opečeme na rozehřátém oleji dozlatova. Do vymazané formy klademe vrstvu lilků a na ně dáváme plátky rajčat. Posypeme nasekanou šalvějí a navrch rozložíme mozarellu taktéž nakrájenou na plátky. Pečeme v troubě na 200 stupňů zhruba 20 minut.

 

Lilek se sýrem

Suroviny:

2 velké lilky

400 g mozzarelly

sůl

šťáva z 1 citronu

mletý pepř

6 lžic olivového oleje

300 g bílého jogurtu

100 g zakysané smetany

svazek petrželky

bazalka

kopr

pažitka

2 stroužky česneku

 

Postup:

Lilky omyjeme a nakrájíme je na plátky, osolíme a pokapeme polovinou citronové šťávy. Asi 20 minut marinujeme, poté plátky vysušíme. Mozzarellu nakrájíme také na plátky a troubu předehřejeme na 220 °C. Do zapékací mísy střídavě skládáme plátky lilků a sýra. Ochutíme solí a pepřem, pokapeme olejem. Zapékáme v troubě, dokud se sýr nerozpustí a povrch nezezlátne. Do mísy dáme jogurt a zakysanou smetanu. Bylinky omyjeme, osušíme a nasekáme. Přidáme oloupaný česnek a vše rozmixujeme. Vzniklou omáčku ochutíme solí, pepřem a zbytkem citronové šťávy. Na talíři servírujeme vedle lilků.

 

Grilovaný lilek

Suroviny:

2 malé lilky

olivový olej

pepř

sůl

1 balení čerstvého kozího sýra

2 hrsti posekaných zelených bylinek (např. pažitka, bazalka, petrželka)

2 lžíce zakysané smetany

1 lžíce olivového oleje

 

Postup:

Jako první si předehřejeme gril. Lilky omyjeme a nakrájíme na centimetr silné plátky, které skládáme rovnou na plech, vyložený pečícím papírem. Plátky osolíme a opepříme a pokapeme olejem. Pečeme z každé strany asi 8 minut, dokud lilky nejsou krásně opečené. Necháme je vychladnout. V misce pak připravíme dresing ze smetany, soli, pepře a bylinek. K lilku podáváme právě tento svěží dresing.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>