Pomazánka z oliv a avokáda
Suroviny:
2 avokáda
½ citrónu
80 g černých oliv bez pecky
Koření do polévky
Sůl
Postup:
Avokáda rozkrojíme, vyjmeme pecku a vydlabeme. Avokáda musí být vždy dostatečně zralá. Dužinu rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme v mixéru. Směs osolíme, ochutíme citrónovou šťávou, polévkovým kořením a solí. Olivy nakrájíme na kousky a přidáme k avokádu. Avokádovou pomazánku promícháme a můžeme mazat na pečivo.
Avokádová polévka
Suroviny:
2 avokáda
2 vaječné žloutky
100 ml smetany na vaření
3 lžíce čerstvého kerblíku
1 slepičí bujón
½ citrónu
Špetka soli
Špetka mletého pepře
Postup:
Kerblík nasekáme a z citronu vymačkáme šťávu. Necelý litr vody uvedeme do varu a rozpustíme v ní kostku slepičího bujónu. Hrnec přikryjeme pokličkou a vývar udržujeme teplý. Avokáda rozpůlíme, odstraníme pecky a lžící vydlabeme dužninu. Dužinu pak i se smetanou, vaječnými žloutky a citronovou šťávou umixujeme na jemnou kaši, kterou jen lehce osolíme a opepříme, protože vývar je už dostatečně slaný. Vzniklou kaši nalijeme do vývaru a důkladně promícháme, aby vznikla hustá krémovitá polévka. Dále už nevaříme. Polévku zdobíme na talíři nasekaným kerblíkem.
Avokádová nutella
Suroviny:
1 zralé avokádo
1 lžíce kakaa
100 g lískových ořechů
1 lžíce medu
Postup:
Ze zralého avokáda vydlabeme dužinu a k ní přidáme namleté lískové ořechy. Přidáme lžíci kakaa, lžíci medu a důkladně smícháme. Avokádová nutella chutná výborně s čerstvým pečivem.
Tvarohová pomazánka s avokádem
Suroviny:
200 g avokáda
50 g polotučného tvarohu
50 g nivy
1 lžíce citrónové šťávy
Sůl
Pepř
Postup:
Z avokáda vydlabeme dužinu, nakrájíme ji na malé kousky a zakapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Nivu s tvarohem rozmačkáme vidličkou a přidáme k avokádu. Pomazánku promícháme do hladké směsi a ochutíme solí a pepřem. Výborně chutná s pečivem.
Tortilly s krevetami a avokádem
Suroviny:
1 červená paprika
1 avokádo
2 masitá rajčata
2 lžíce čerstvého koriandru
1 lžíce limetkové šťávy
Sůl
Chilli paprička
Spařené krevety (asi 10 kusů)
8 tortill
Postup:
Rajčata nejprve spaříme, oloupeme je a odstraníme z nich zrníčka. Dužinu pak nakrájíme na malé kostičky. Z avokáda vydlabeme dužinu a nakrájíme ji na kostičky. Na stejné kostičky nakrájíme také papriku. Všechno smícháme, ochutíme chilli papričkou, koriandrem a limetkovou šťávou. Nakonec ještě osolíme a promícháme. Tortilly ohřejeme v mikrovlnné troubě nebo nasucho opečeme na pánvi. Na teplé tortilly rozdělíme salsu i spařené krevety.
Avokádový salát
Suroviny:
1 avokádo
2 mrkve
1 lžíce citrónové šťávy
Sůl
Pepř
Jablečný ocet
1 kedlubna
Postup:
Z avokáda vydlabeme dužinu a dáme ji do misky. Pomocí vidličky dužinu pořádně rozmačkáme. Mrkev i kedluben oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Avokádo pak promícháme s ostatní zeleninou a dochutíme solí, pepřem, octem a citrónovou šťávou.