Recepty z avokáda

Pomazánka z oliv a avokáda

Suroviny:

2 avokáda

½ citrónu

80 g černých oliv bez pecky

Koření do polévky

Sůl

 

Postup:

Avokáda rozkrojíme, vyjmeme pecku a vydlabeme. Avokáda musí být vždy dostatečně zralá. Dužinu rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme v mixéru. Směs osolíme, ochutíme citrónovou šťávou, polévkovým kořením a solí. Olivy nakrájíme na kousky a přidáme k avokádu. Avokádovou pomazánku promícháme a můžeme mazat na pečivo.

 

Avokádová polévka

Suroviny:

2 avokáda

2 vaječné žloutky

100 ml smetany na vaření

3 lžíce čerstvého kerblíku

1 slepičí bujón

½ citrónu

Špetka soli

Špetka mletého pepře

 

Postup:

Kerblík nasekáme a z citronu vymačkáme šťávu. Necelý litr vody uvedeme do varu a rozpustíme v ní kostku slepičího bujónu. Hrnec přikryjeme pokličkou a vývar udržujeme teplý. Avokáda rozpůlíme, odstraníme pecky a lžící vydlabeme dužninu. Dužinu pak i se smetanou, vaječnými žloutky a citronovou šťávou umixujeme na jemnou kaši, kterou jen lehce osolíme a opepříme, protože vývar je už dostatečně slaný. Vzniklou kaši nalijeme do vývaru a důkladně promícháme, aby vznikla hustá krémovitá polévka. Dále už nevaříme. Polévku zdobíme na talíři nasekaným kerblíkem.

 

Avokádová nutella

Suroviny:

1 zralé avokádo

1 lžíce kakaa

100 g lískových ořechů

1 lžíce medu

 

Postup:

Ze zralého avokáda vydlabeme dužinu a k ní přidáme namleté lískové ořechy. Přidáme lžíci kakaa, lžíci medu a důkladně smícháme. Avokádová nutella chutná výborně s čerstvým pečivem.

 

Tvarohová pomazánka s avokádem

Suroviny:

200 g avokáda

50 g polotučného tvarohu

50 g nivy

1 lžíce citrónové šťávy

Sůl

Pepř

 

Postup:

Z avokáda vydlabeme dužinu, nakrájíme ji na malé kousky a zakapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Nivu s tvarohem rozmačkáme vidličkou a přidáme k avokádu. Pomazánku promícháme do hladké směsi a ochutíme solí a pepřem. Výborně chutná s pečivem.

 

Tortilly s krevetami a avokádem

Suroviny:

1 červená paprika

1 avokádo

2 masitá rajčata

2 lžíce čerstvého koriandru

1 lžíce limetkové šťávy

Sůl

Chilli paprička

Spařené krevety (asi 10 kusů)

8 tortill

 

Postup:

Rajčata nejprve spaříme, oloupeme je a odstraníme z nich zrníčka. Dužinu pak nakrájíme na malé kostičky. Z avokáda vydlabeme dužinu a nakrájíme ji na kostičky. Na stejné kostičky nakrájíme také papriku. Všechno smícháme, ochutíme chilli papričkou, koriandrem a limetkovou šťávou. Nakonec ještě osolíme a promícháme. Tortilly ohřejeme v mikrovlnné troubě nebo nasucho opečeme na pánvi. Na teplé tortilly rozdělíme salsu i spařené krevety.

 

Avokádový salát

Suroviny:

1 avokádo

2 mrkve

1 lžíce citrónové šťávy

Sůl

Pepř

Jablečný ocet

1 kedlubna

 

Postup:

Z avokáda vydlabeme dužinu a dáme ji do misky. Pomocí vidličky dužinu pořádně rozmačkáme. Mrkev i kedluben oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Avokádo pak promícháme s ostatní zeleninou a dochutíme solí, pepřem, octem a citrónovou šťávou.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Obchod, prodej, Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>