Feferonky – recepty

Feferonky s česnekem a medem

Suroviny:

Beraní rohy

Česnek

Med

Sladkokyselý nálev na okurky

 

Postup:

Z feferonek odstraníme stopku a vybereme většinu jadérek. Dovnitř vložíme stroužek česneku a přelijeme lžící medu. Dáme do sklenice, zalijeme nálevem a sterilizujeme 15 minut.

 

Nakládané feferonky

Suroviny:

Feferonky

4 l vody

1 l octa

300 g cukru krystal

150 g soli

1 lžička oleje

3 zrnka černého pepře

1 zrnko nového koření

kousek bobkového listu

1/3 lžičky hořčičného semínka

 

Postup:

Vodu s octem, cukrem a solí svaříme. Poté stáhneme z ohně a pořádně promícháme. Feferonky naskládáme do sklenice, přidáme veškeré koření a zalijeme nálevem.  Sterilujeme půl hodiny při 85 stupních Celsia.

 

Rajčatový salát s feferonkami

Suroviny:

Sterilované a mírně pálivé feferonky

400 g rajčat

350 g vařených brambor

1 lilek

2 cukety

2 cibule

sůl

pepř

1 lžíce hladké mouky

8 lžic olivového oleje

2 stroužky česneku

4 snítky tymiánu

 

Postup:

Lilek omyjeme a nakrájíme ho na plátky. Osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Prudce ho orestujeme na oleji. Cukety i rajčata také očistíme. Oloupeme uvařené brambory. Vše nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli jemně nasekáme a česnek prolisujeme. Cibuli i česnek promícháme s olejem, osolíme a opepříme. Zeleninu vložíme do mísy, zakápneme olejem s česnekem a cibulí, přidáme lístky tymiánu a feferonky. Necháme pár hodin odležet v lednici a podáváme vychlazené.

 

Hovězí s feferonkami

Suroviny:

600 g zadního hovězího masa

3 cibule

2 feferonky

2 zelené papriky

brambory

150 g šunky

olej

250 ml červeného vína

Sůl

Pepř

 

Postup:

Cibuli nakrájíme na kolečka, maso a šunku na kostičky a vše asi 5 minut opékáme na oleji. Přidáme sůl, pepř a feferonky, podlijeme vínem a dusíme asi 40 minut. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na čtvrtky. Pak je přidáme k masu a vaříme dalších 15 minut. Nakonec do kotlíku přijdou nakrájené papriky a s nimi vše ještě 15 minut povaříme. Podle chuti dokořeníme.

 

Krůtí nudličky na feferonkách

Suroviny:

300 g krůtích prsou

olej

1 cibule

2 feferonky (podle chuti)

2 stroužky česneku

1 konzerva krájených rajčat

1 lžíce másla

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Maso nakrájíme na nudličky nebo kostky a na rozpáleném oleji prudce opečeme. Potom zmírníme oheň, přidáme na jemná kolečka nakrájenou cibuli, drobně nasekané feferonky zbavené jader, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, podle potřeby zastříkneme vývarem nebo vodou a podusíme. Před dokončením přidáme krájená rajčata, opět podusíme a nakonec zjemníme máslem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>