Feferonky s česnekem a medem
Suroviny:
Beraní rohy
Česnek
Med
Sladkokyselý nálev na okurky
Postup:
Z feferonek odstraníme stopku a vybereme většinu jadérek. Dovnitř vložíme stroužek česneku a přelijeme lžící medu. Dáme do sklenice, zalijeme nálevem a sterilizujeme 15 minut.
Nakládané feferonky
Suroviny:
4 l vody
1 l octa
300 g cukru krystal
150 g soli
1 lžička oleje
3 zrnka černého pepře
1 zrnko nového koření
kousek bobkového listu
1/3 lžičky hořčičného semínka
Postup:
Vodu s octem, cukrem a solí svaříme. Poté stáhneme z ohně a pořádně promícháme. Feferonky naskládáme do sklenice, přidáme veškeré koření a zalijeme nálevem. Sterilujeme půl hodiny při 85 stupních Celsia.
Rajčatový salát s feferonkami
Suroviny:
Sterilované a mírně pálivé feferonky
400 g rajčat
350 g vařených brambor
1 lilek
2 cukety
2 cibule
sůl
pepř
1 lžíce hladké mouky
8 lžic olivového oleje
2 stroužky česneku
4 snítky tymiánu
Postup:
Lilek omyjeme a nakrájíme ho na plátky. Osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Prudce ho orestujeme na oleji. Cukety i rajčata také očistíme. Oloupeme uvařené brambory. Vše nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli jemně nasekáme a česnek prolisujeme. Cibuli i česnek promícháme s olejem, osolíme a opepříme. Zeleninu vložíme do mísy, zakápneme olejem s česnekem a cibulí, přidáme lístky tymiánu a feferonky. Necháme pár hodin odležet v lednici a podáváme vychlazené.
Hovězí s feferonkami
Suroviny:
600 g zadního hovězího masa
3 cibule
2 zelené papriky
brambory
150 g šunky
olej
250 ml červeného vína
Sůl
Pepř
Postup:
Cibuli nakrájíme na kolečka, maso a šunku na kostičky a vše asi 5 minut opékáme na oleji. Přidáme sůl, pepř a feferonky, podlijeme vínem a dusíme asi 40 minut. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na čtvrtky. Pak je přidáme k masu a vaříme dalších 15 minut. Nakonec do kotlíku přijdou nakrájené papriky a s nimi vše ještě 15 minut povaříme. Podle chuti dokořeníme.
Krůtí nudličky na feferonkách
Suroviny:
300 g krůtích prsou
olej
1 cibule
2 feferonky (podle chuti)
2 stroužky česneku
1 konzerva krájených rajčat
1 lžíce másla
mletý pepř
sůl
Postup:
Maso nakrájíme na nudličky nebo kostky a na rozpáleném oleji prudce opečeme. Potom zmírníme oheň, přidáme na jemná kolečka nakrájenou cibuli, drobně nasekané feferonky zbavené jader, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, podle potřeby zastříkneme vývarem nebo vodou a podusíme. Před dokončením přidáme krájená rajčata, opět podusíme a nakonec zjemníme máslem.