Recepty z hlívy ústřičné

Těstoviny s hlívou ústřičnou

Ingredience:

500 g hlívy ústřičné

2 lžíce másla

250 ml zeleninového vývaru z kostky

100 g zakysané smetany

sůl

pepř

1 lžíce mouky nebo škrobu na zahuštění

250 g tagliatelle

 

Postup:

Hlívu očistíme a nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozehřejeme máslo a krátce na něm osmahneme hlívu. Přidáme zeleninový vývar a na mírném ohni dusíme asi 10 minut. Osolíme, opepříme a přidáme zakysanou smetanu. Po chvíli přidáme i škrob nebo mouku a necháme zahustit. Těstoviny připravíme dle návodu na obalu a poté je smícháme s omáčkou z hub.

 

Segedín s hlívou ústřičnou

Ingredience:

350 g kuřecích prsou nebo stehen bez kosti

1 sáček kysaného zelí

400 g hlívy ústřičné

1 velká cibule

2 stroužky česneku

1 lžíce kečupu

1 zakysaná smetana

sůl

pepř

sladká paprika

2 bobkové listy

mletý kmín

nové koření

olej

 

Postup:

Maso, hlívu ústřičnou i cibuli nakrájíme na kostky. Všechno společně zprudka osmahneme na oleji. Přidáme veškeré koření, česnek a osolíme. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Přidáme kečup, kysané zelí a dále dusíme. Nakonec dochutíme zakysanou smetanou.

 

Špenátové tousty

Ingredience:

8 krajíců bílého toustového chleba

200 g hlívy ústřičné

1 cibule

400 g listového špenátu

150 g nivy nebo jiného sýra se zelenou plísní

olivový olej

2 stroužky česneku

100 g strouhaného tvrdého sýra

pepř

sůl

 

Postup:

Špenát přelijeme vroucí vodou, vymačkáme z něj vodu a dáme stranou. Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme na olivovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek a na proužky nakrájenou hlívu. Podusíme, přidáme špenát a rozdrobenou nivu nebo jiný sýr. Opepříme a případně dosolíme. Toustový chléb pokryjeme špenátovou směsí, posypeme jemně strouhaným sýrem, položíme na plech a dáme na 5 – 10 minut zapéct do trouby rozpálené na 200°C.

 

Česnečka s hlívou ústřičnou

Ingredience:

350 g hlívy ústřičné

3 syrové brambory

sádlo

1 masox

sůl

kmín

mletý černý pepř

majoránka

1 velká palice česneku

pažitka nebo petrželka

 

Postup:

V hrnci rozehřejeme sádlo, vložíme hlívu ústřičnou pokrájenou na tenké plátky a krátce zarestujeme. Zalijeme 1 litrem vody, ve které jsme rozpustily masox, přidáme na kostičky pokrájené syrové brambory, kmín a mírně osolíme. Vaříme do změknutí. Pokud je polévka příliš hustá, dolijeme ji další vodou. Opepříme, přidáme rovnou polévkovou lžíci majoránky a utřený česnek se solí. Polévku dochutíme a na talíři sypeme sekanou pažitkou či petrželkou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>