Těstoviny s hlívou ústřičnou
Ingredience:
500 g hlívy ústřičné
2 lžíce másla
250 ml zeleninového vývaru z kostky
100 g zakysané smetany
sůl
pepř
1 lžíce mouky nebo škrobu na zahuštění
250 g tagliatelle
Postup:
Hlívu očistíme a nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozehřejeme máslo a krátce na něm osmahneme hlívu. Přidáme zeleninový vývar a na mírném ohni dusíme asi 10 minut. Osolíme, opepříme a přidáme zakysanou smetanu. Po chvíli přidáme i škrob nebo mouku a necháme zahustit. Těstoviny připravíme dle návodu na obalu a poté je smícháme s omáčkou z hub.
Segedín s hlívou ústřičnou
Ingredience:
350 g kuřecích prsou nebo stehen bez kosti
1 sáček kysaného zelí
400 g hlívy ústřičné
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce kečupu
1 zakysaná smetana
sůl
pepř
sladká paprika
2 bobkové listy
mletý kmín
nové koření
olej
Postup:
Maso, hlívu ústřičnou i cibuli nakrájíme na kostky. Všechno společně zprudka osmahneme na oleji. Přidáme veškeré koření, česnek a osolíme. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Přidáme kečup, kysané zelí a dále dusíme. Nakonec dochutíme zakysanou smetanou.
Špenátové tousty
Ingredience:
8 krajíců bílého toustového chleba
200 g hlívy ústřičné
1 cibule
400 g listového špenátu
150 g nivy nebo jiného sýra se zelenou plísní
olivový olej
2 stroužky česneku
100 g strouhaného tvrdého sýra
pepř
sůl
Postup:
Špenát přelijeme vroucí vodou, vymačkáme z něj vodu a dáme stranou. Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme na olivovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek a na proužky nakrájenou hlívu. Podusíme, přidáme špenát a rozdrobenou nivu nebo jiný sýr. Opepříme a případně dosolíme. Toustový chléb pokryjeme špenátovou směsí, posypeme jemně strouhaným sýrem, položíme na plech a dáme na 5 – 10 minut zapéct do trouby rozpálené na 200°C.
Česnečka s hlívou ústřičnou
Ingredience:
350 g hlívy ústřičné
3 syrové brambory
sádlo
1 masox
sůl
kmín
mletý černý pepř
majoránka
1 velká palice česneku
pažitka nebo petrželka
Postup:
V hrnci rozehřejeme sádlo, vložíme hlívu ústřičnou pokrájenou na tenké plátky a krátce zarestujeme. Zalijeme 1 litrem vody, ve které jsme rozpustily masox, přidáme na kostičky pokrájené syrové brambory, kmín a mírně osolíme. Vaříme do změknutí. Pokud je polévka příliš hustá, dolijeme ji další vodou. Opepříme, přidáme rovnou polévkovou lžíci majoránky a utřený česnek se solí. Polévku dochutíme a na talíři sypeme sekanou pažitkou či petrželkou.