Mango – recepty

Mangová salsa

Suroviny:

2 větší manga

1 červená paprika

1 chilli

2 lžíce koriandru

1 lžíce citronové šťávy

Sůl

pepř

 

Postup:

Mango a papriku pokrájíme na malé kostičky. Chilli společně s koriandrem nasekáme. Všechno smícháme, přidáme citrónovou šťávu, sůl a pepř.

 

Kuře s mangem

Suroviny:

1 kg kuřecích prsou

1 konzerva kokosového mléka

4 stroužky česneku

zázvor 2×2 cm

koriandr

1 mango

2 lžičky medu

1 bílý jogurt

malá lžíce kari pasty

těstoviny jako příloha

 

Postup:

Na pánvi na oleji osmahneme nasekaný zázvor, česnek, kari pastu a med. Jakmile nám začne med pěnit, vložíme do pánve osolené a opepřené kuřecí maso, pár minut smažíme a poté přihodíme na obdélníčky nakrájené mango. Zvýšíme plamen a cca 2 min zprudka smažíme. Poté přilijeme kokosové mléko, přikryjeme a dusíme asi 5-8 minut. Pak přidáme bílý jogurt a koriandr. Nakonec už jen 2 minutky prohřejeme a servírujeme s těstovinami.

 

Flambované mango

Suroviny:

2 plody manga

60 g cukru

40 g másla

1/2 dl koňaku

1 dl curaçaa

1/2 citronu

 

Postup:

Na pánvi dozlatova osmahneme cukr s máslem, přidáme citrónovou šťávu a curaçao. Povaříme, přidáme půlky oloupaného manga, vše společně podusíme, zastříkneme koňakem a necháme vzplanout.

 

Mangové chutney

Suroviny:

4 zralá manga, oloupaná a nakrájená na kostky

250 g rozinek sultánek

1 1/2 lžíce jemně nakrájeného čerstvého zázvoru

2 najemno nasekané stroužky česneku

3 lžičky papriky

1 kousek skořicové kůry

4 hřebíčky

2 bobkové listy

60 ml jablečného octa

200 g hnědého cukru

 

Postup:

Rozinky dejte do malé misky, zalijte teplou vodou a odstavte asi na 30 minut, aby rozinky nasákly. Poté slijte vodu. Mango, zázvor, česnek, papriku, skořicovou kůru, hřebíček, bobkový list, ocet, cukr a rozinky dejte do veliké pevné pánve. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni za stálého míchání vařte hodinu, dokud není chutney husté. Před podáváním vyjměte bobkový list a skořicovou kůru. Velkou lžící přendejte chutney do teplé sterilizované sklenice. Nasaďte víčko a po vychladnutí označte štítkem. Skladujte v ledničce.

 

Mangové daiquiri

Suroviny:

2 lžíce dřeně z manga

4 cl vanilkové vodky

2 lžíce drceného ledu

kousek manga na ozdobu

 

Postup:

Mango dejte do mixeru, po chvíli přidejte vodku, led a míchejte do krémové konzistence. Dejte do koktejlové sklenice a ozdobte kouskem manga.

 

Tvaroh s mangem

Suroviny:

1 kg měkkého tvarohu

2 velká zralá manga

1 ekologický citrón

1 vanilkový lusk

50 g jader vlašských ořechů

cukr podle chuti

 

Postup:

Tvaroh rozmíchejte se smetanou do hladka. Z citrónu nastrouhejte kůru, vymačkejte z něj šťávu a oboje vmíchejte do tvarohu a smetany.  Vanilkový lusk rozpůlte po délce a lžičkou vyberte černá semínka. Ořechy rozsekejte nahrubo a spolu s vanilkovou dření zapravte do tvarohu. Mango oloupejte, zbavte je pecky a nakrájejte je na sousta. Vmíchejte je do dezertu, dezert oslaďte podle chuti a nechte jej vychladit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>