Květák je skvělou potravinou, která má v kuchyni široké využití a navíc nám dodá spoustu potřebných vitaminů a minerálů. Někteří z nás bohužel květák konzumují květák pouze v malé míře a někteří vůbec, což je velká škoda.
Z květáku jíme pouze jeho květenství, které se skládá z tisíců poupat a to ještě dříve, než úplně rozkvetou. Květák řadíme botanicky ke stejnému druhu, jako brokolici a zelí. Květák je považován za tu nejchutnější a nejlépe stravitelnou brukvovitou zeleninu. Bohužel u některých lidí může způsobovat nadýmání. To můžeme zmírnit přidáním kmínu do vody, ve které květák vaříme. Používá se nejčastěji v evropských kuchyních, ale také v americké, asijské nebo arabské. Květák obsahuje hodně sacharidů, proteinů a minimum tuku. Najdeme v něm provitamin A, vitamin E, vitaminy skupiny B, vitamin C, vápník, draslík, sodík, hořčík, fosfor, železo, selen, měď, mangan, chrom a zinek. Stejně jako u ostatní brukvovité zeleniny, najdeme i v květáku fytochemické antikarcinogeny, které pomáhají předcházet vzniku rakoviny. Látky obsažené v květáku pomáhají usměrňovat trávicí proces. Působí na celý trávicí systém – na žaludek, tenké i slepé střevo. Reguluje průchodnost střev, takže působí proti zácpě, ale i při průjmu nebo podráždění a zánětu tlustého střeva. Květák obsahuje velmi málo sodíku i tuku, ale naopak hodně draslíku, takže pomáhá zmírňovat problémy se srdcem i oběhovou soustavou. Pravidelně by si na něm měli pochutnávat zejména lidé nemocní s vysokým tlakem nebo arteriosklerózou. Květák má velmi málo kalorií (25 kcal na 100g) a rychle vyvolává pocit sytosti, protože obsahuje hodně vlákniny. Nejlepší je připravený na páře, případně vařený ve vodě. Hodí se i pro ty, kteří chtějí zhubnout. Působí močopudně, pročišťuje močových měchýř a odvádí přebytečnou vodu ven z těla. Konzumace květáku je skvělá při selhání ledvin, artritidě, dně a otocích.