Květák – recepty

Smažený květák

Ingredience:

1 květák

Vejce

Hladká mouka

Strouhanka

Sůl

 

Postup:

Květák posolte a nechte hodinu odležet. Následně ho rozeberte na malé růžičky, které obalíte v klasickém trojobalu. Smažíme na oleji do zlatova. Výborně chutná s brambory.

 

Květákové placičky

Ingredience:

1 květák

1 vejce

100 g salámu

Strouhanka

Strouhaný sůr

Polévkové koření

Sůl

Brambory

 

Postup:

Květák uvaříme doměkka a rozmačkáme ho vidličkou. K němu přidáme na kostičky nakrájený salám, vejce, strouhanku a nastrouhaný sýr. Vznikne nám těstíčko, které dobře drží pohromadě. Hmotu osolíme, okořeníme polévkovým kořením a pořádně zamícháme. Pokud je těsto moc řídké, přidáme strouhanku. Tvarujeme placičky, které ještě obalíme ve strouhance a smažíme pomalu na oleji. Podáváme s vařenými brambory a trochou másla.

 

Zapečený květák s brokolicí

Ingredience:

1 květák

200 g brokolice

250 g těstovin

4 rajčata

250  mozzarelly

200 ml smetany

2 vejce

1 lžíce nasekané petrželky

Sůl

 

Postup:

Květák i brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky. V osolené vodě vaříme asi 10 minut a poté necháme okapat.

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, slijeme a necháme okapat.

Rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.

Sýr krájíme na plátky. Zapékací formu vymažeme máslem a předehřejeme troubu na 220 stupňů. Polovinu těstovin nasypeme na dno formy, poklademe květákem, brokolicí, rajčaty a navrch dáme zbytek těstovin.

Smetanu smícháme s vejci, osolíme ji a vlijeme do formy.

Pečeme asi 20 – 30 minut. Nakonec ještě posypeme sýrem a dáme zapéct na dalších 10 minut. Před podáváním zdobíme petrželkou.

 

Květák se sýrovou omáčkou

Ingredience:

1 květák

300 ml mléka

5 lžic hladké mouky

200 ml smetany

Tuk

150 g tvrdého sýra

Sůl

Bílý pepř

petrželka

 

Postup:

Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a vaříme 10 minut ve vodě. Poté vyndáme a necháme odkapat.

Z mouky a tuku si připravíme jíšku, kterou pak zalijeme mlékem a smetanou. Přidáme i několik lžic vývaru z květáku a pořádně necháme provařit.

Nastrouhaný sýr roztavíme, osolíme, opepříme, přidáme petrželku  a na talíři pak sýrem květák přelijeme.

 

Zapečený květák se šunkou

Ingredience:

1 květák

200 g špaldy

1 svazek petrželky

1 bujón

200 g vařené šunky

200 ml mléka

200 g plátkového ementálu

50 g másla

Tuk na vymazání formy

Muškátový oříšek

1 bobkový list

Citrónová šťáva

Sůl

Pepř

 

Postup:

Špaldu namočíme přes noc a poté 30 minut povaříme s bujónem

Petrželku nasekáme najemno a přimícháme ke špaldě.

Květák rozebereme na jednotlivé růžičky a vaříme ve 400 ml vody a mléce se solí. Stačí vařit 10 minut. Poté scedíme a vodu zachytíme do misky.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Šunku nakrájíme na kostičky a navrstvíme se špaldou a růžičkami květáku do vymazané zapékací mísy. Rozehřejeme máslo a osmahneme na něm mouku. Přidáme bobkový list, zalijeme vývarem z květáku a vaříme 10 minut. Přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek a citrónovou omáčku. Vzniklou omáčkou zalijeme směs ve formě. Pokryjeme plátky sýra a zapékáme asi půl hodiny.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>