Smažený květák
Ingredience:
1 květák
Vejce
Hladká mouka
Strouhanka
Sůl
Postup:
Květák posolte a nechte hodinu odležet. Následně ho rozeberte na malé růžičky, které obalíte v klasickém trojobalu. Smažíme na oleji do zlatova. Výborně chutná s brambory.
Květákové placičky
Ingredience:
1 květák
1 vejce
100 g salámu
Strouhanka
Strouhaný sůr
Polévkové koření
Sůl
Brambory
Postup:
Květák uvaříme doměkka a rozmačkáme ho vidličkou. K němu přidáme na kostičky nakrájený salám, vejce, strouhanku a nastrouhaný sýr. Vznikne nám těstíčko, které dobře drží pohromadě. Hmotu osolíme, okořeníme polévkovým kořením a pořádně zamícháme. Pokud je těsto moc řídké, přidáme strouhanku. Tvarujeme placičky, které ještě obalíme ve strouhance a smažíme pomalu na oleji. Podáváme s vařenými brambory a trochou másla.
Zapečený květák s brokolicí
Ingredience:
1 květák
200 g brokolice
250 g těstovin
4 rajčata
250 mozzarelly
200 ml smetany
2 vejce
1 lžíce nasekané petrželky
Sůl
Postup:
Květák i brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky. V osolené vodě vaříme asi 10 minut a poté necháme okapat.
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, slijeme a necháme okapat.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
Sýr krájíme na plátky. Zapékací formu vymažeme máslem a předehřejeme troubu na 220 stupňů. Polovinu těstovin nasypeme na dno formy, poklademe květákem, brokolicí, rajčaty a navrch dáme zbytek těstovin.
Smetanu smícháme s vejci, osolíme ji a vlijeme do formy.
Pečeme asi 20 – 30 minut. Nakonec ještě posypeme sýrem a dáme zapéct na dalších 10 minut. Před podáváním zdobíme petrželkou.
Květák se sýrovou omáčkou
Ingredience:
1 květák
300 ml mléka
5 lžic hladké mouky
200 ml smetany
Tuk
150 g tvrdého sýra
Sůl
Bílý pepř
petrželka
Postup:
Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a vaříme 10 minut ve vodě. Poté vyndáme a necháme odkapat.
Z mouky a tuku si připravíme jíšku, kterou pak zalijeme mlékem a smetanou. Přidáme i několik lžic vývaru z květáku a pořádně necháme provařit.
Nastrouhaný sýr roztavíme, osolíme, opepříme, přidáme petrželku a na talíři pak sýrem květák přelijeme.
Zapečený květák se šunkou
Ingredience:
1 květák
200 g špaldy
1 svazek petrželky
1 bujón
200 g vařené šunky
200 ml mléka
200 g plátkového ementálu
50 g másla
Tuk na vymazání formy
Muškátový oříšek
1 bobkový list
Citrónová šťáva
Sůl
Pepř
Postup:
Špaldu namočíme přes noc a poté 30 minut povaříme s bujónem
Petrželku nasekáme najemno a přimícháme ke špaldě.
Květák rozebereme na jednotlivé růžičky a vaříme ve 400 ml vody a mléce se solí. Stačí vařit 10 minut. Poté scedíme a vodu zachytíme do misky.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
Šunku nakrájíme na kostičky a navrstvíme se špaldou a růžičkami květáku do vymazané zapékací mísy. Rozehřejeme máslo a osmahneme na něm mouku. Přidáme bobkový list, zalijeme vývarem z květáku a vaříme 10 minut. Přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek a citrónovou omáčku. Vzniklou omáčkou zalijeme směs ve formě. Pokryjeme plátky sýra a zapékáme asi půl hodiny.