Žluté cukrové melouny jsou u nás stále oblíbenější. Mají výbornou sladkou chuť a v horkém létě dokážou příjemně osvěžit. Melouny skýtají ještě jeden příjemný bonus – pomáhají zhubnout. Obsahují vysoké množství vody a vlákninu, která má velkou sytící schopnost a upravuje trávení. Melouny rozhodně patří do zdravého jídelníčku každého z nás.
Žlutý meloun obsahuje více než 90 % vody. Patří do čeledi tykvovitých stejně jako například dýně. Má sladkou chuť i přesto, že melouny neřadíme mezi ovoce, ale zeleninu. Tato zelenina má úžasné účinky na náš organismus, protože obsahuje spoustu zdravých látek. Dužina melounu galia je žlutá až zelená. Obsahuje kromě vody také vlákninu, vitaminy C, A, E, K a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek je to pak mangan, draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo, selen, zinek a fluorid. Dále se ve žlutém melounu ukrývají nenasycené mastné kyseliny, kyselina pantotenová, kyselina listová a lutein, který je silným antioxidantem a má výborné účinky na zdraví očí.
K čemu je žlutý meloun prospěšný?
- Zrychluje metabolismus
- Podporuje imunitu organismu
- Zlepšuje trávení a odstraňuje zácpu
- Odstraňuje z těla volné radikály
- Působí preventivně proti rakovině
- Zlepšuje zrak
- Odstraňuje zánětlivé procesy v těle
- Detoxikuje
- Snižuje krevní tlak a cholesterol
- Normalizuje hladinu cukru v krvi
- Posiluje srdce a cévní systém
- Vypíná pokožku
- Má blahodárný vliv na nervový systém
- Zlepšuje spánek
- Zvyšuje schopnost soustředit se
Cukrový meloun se poprvé jako planý druh objevil v Africe a jižní Asii. Poté byl postupně rozšiřován i do střední Asie a na Blízký východ. Ve dvanáctém století ho Tataři a Turci zanesli až do Ruska. Do střední a západní Evropy se dostal až v patnáctém století. U nás se příliš nepěstuje, nemáme pro něj vhodné podmínky. Naši zahrádkáři častěji k pěstování volí melouny vodní. Některé evropské státy si bez cukrového melounu nedokážou představit jediný den.