Ostružiny – recepty

Ostružinový dezert

Suroviny:

0, 5 kg ostružin

250 ml smetany

1 lžíce cukru

špetka skořice

mletý hřebíček

1/2 piškotového korpusu

80 ml jablečného moštu

 

Postup:

Ostružiny přebereme, omyjeme a necháme okapat. Mezitím dotuha ušleháme smetanu. Ochutíme ji skořicí a mletým hřebíčkem. Trochu ostružin si odložíme stranou na ozdobu, ostatní smícháme se šlehačkou. Piškot nakrájíme na kostičky a vyložíme jimi 4 dezertní misky. Pokapeme jablečným moštem a potřeme dvěma třetinami šlehačky s ovocem. Poklademe kousky koláče. Potřeme zbytkem šlehačky s ostružinami a necháme chvilku táhnout. Hotový dezert ozdobíme zbývajícími ostružinami a omytými lístky ostružiníku. Piškotový dezert mimořádně výtečně chutná pokapaný malinovým likérem.

 

Pečený čaj

Suroviny:

2 kg ostružin

2 kg cukru

3 kolečka citronu, nakrájená na kousky

1 lžička skořice

4 hřebíčky

1/8 l rumu

 

Postup:

Všechny ingredience smícháme, vložíme do pekáčku a pečeme při 200 stupních asi 30 minut. Ještě horké ovoce plníme do skleniček, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

2 lžičky ovoce vložíme do hrnku a zalijeme vroucí vodou. Jedná se o výborný ovocný čaj na zahřátí.

 

Ostružinový dort

Suroviny:

Ostružinový krém:

300 g ostružin

70 g cukru

4 plátky želatiny

125 g bílého jogurtu

100 g sýru Philadelphia

200 ml smetany na šlehání

2 lžíce vody

Bílý krém:

6 plátků želatiny

130 g cukru

200 g sýru Philadelphia

250 g bílého jogurtu

300 ml smetany na šlehání

4 lžíce vody

Základ:

250 g sušenek Oreo

50 g změklého másla

 

Postup:

Nejprve si připravíme sušenkový základ. Rozdrtíme sušenky najemno, nasypeme do mísy a přidáme k nim změklé nebo rozpuštěné máslo. Rukama utvoříme kompaktní hmotu, kterou vyložíme dno dortové formy. Pořádně urovnáme, aby dno bylo rovné.

Poté přejdeme na ostružinový krém. Ostružiny rozmixujeme v mixéru a propasírujeme přes jemné síto, abychom se zbavili semínek.

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody.

K ostružinovému pyré přidáme cukr, jogurt a sýr. Vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem do pěny. Z nabobtnalé želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a rozpustíme ji ve 2 lžících horké vody. Želatinu přimícháme k předešlé směsi.

 

Smetanu vyšleháme dotuha a jemně ji přimícháme do ostružinové směsi. Formu o průměru 20 cm dáme doprostřed 24 cm formy, ve které máme připraven sušenkový základ, jemně ji přitlačíme a naplníme ostružinovým krémem. Necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Po ztuhnutí ostružinového krému formu odstraníme.

Poté přejdeme na bílý krém. Želatinu dáme nabobtnat do studené vody a pomocí tyčového mixéru našleháme do pěny cukr s jogurtem a sýrem. Z nabobtnalé želatiny vymačkáme přebytečnou vodu, rozpustíme ji ve 4 lžících horké vody a přimícháme ji ke směsi. Nakonec opatrně vmícháme i dotuha našlehanou smetanu. Bílý krém navrstvíme na ostružinový krém a vyplníme tak mezeru mezi formou a ostružinovým krémem. Povrch pěkně uhladíme a dáme zatuhnout do lednice nejlépe do druhého dne.

 

Salát s ostružinami

Suroviny:

500g vyzrálých ostružin

2 hrušky

8 lžic nahrubo umletých oříšků

trochu másla

1 kelímek bílého jogurtu

1 lžíce cukru

½ lžičky skořice

 

Postup:

Čisté ostružiny a hrušky nakrájené na malé kostky promícháme. Na pánvi upražíme oříšky na másle a vychladlé nasypeme na ovoce. Jogurt vyšleháme s cukrem, přidáme skořici a lehce promícháme s ovocem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Služby a jeho autorem je Sarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>